Form & funktion

En sida för dig som behöver något mer än en vanlig kamerväska, som kanske vill gå längre sträckor och ändå bära din kamerautrustning på ett skönt och ergonomiskt riktigt sätt. Då är en kameraryggsäck något för dig.

Det finns en del olika typer av kameraryggsäckar, beroende på storlek och användningsområde. Vi kommer här att behandla dessa olika typer lite, samt en del annat att tänka på vid val av kameraryggsäck.

Kombiryggsäck

En kameraryggsäck av kombityp, tex Bilora Rodeo Swing Snap eller LowePro Orion 200 Daypack, har två separata delar, en för kamerautrustning och en annan för andra saker man vill ha med sig. Det kan vara extra kläder, fika eller annat. På en normalstor kombiryggsäck är utrustningsdelen av förklarliga skäl mindre än på en ryggsäck där hela utrymmet används för kamerautrustning, så därför är den lämplig till vissa specifika uppdrag där man vet vilken utrustning som behövs. Eller varför inte använda den som daglig ryggsäck till jobbet. Då vet man att kameran är med om tillfället skulle dyka upp. Regnskydd finns i allmänhet inte på denna typ. Utvändiga fästen för stativ finns oftast inte heller.

Bärsystemet är enkelt och består av axelremmar samt rem för att dra ihop dessa på bröstet.

Kombiryggsäck Bilora Rodeo Swing Snap 1

Kombiryggsäck Bilora Rodeo Swing Snap

Kombiryggsäck, Bilora Rodeo Swing Snap

Kombiryggsäck, Bilora Rodeo Swing Snap

 

Kombiryggsäck, Bilora Rodeo Swing Snap

Kombiryggsäck, Bilora Rodeo Swing Snap, öppen

 

Kombiryggsäck, Bilora Rodeo Swing Snap

Kombiryggsäck, Bilora Rodeo Swing Snap, detalj över innehåll

Kombiryggsäck, Bilora Rodeo Swing Snap, innehållet urplockat

Kombiryggsäck, Bilora Rodeo Swing Snap

 

Mindre kameraryggsäck

Mindre kameraryggsäckar är en ryggsäck av ungefär samma storlek som kombiryggsäcken vi tittade på ovan, men där hela utrymmet används för kamerautrustning. Den är oftast indelad i en mängd olika fack med flyttbara, vadderade mellanväggar. Exempel på ryggsäckar av den här typen är LowePro Micro Trekker och LowePro Mini Trekker. Det ryms oftast 1-2 kamerahus och 2-3 objektiv, lite beroende på brännvidd, och något fler tillbehör som en blixt eller mellanringar. Den invändiga höjden är ofta begränsande och något man bör ta hänsyn till. Bärsystemet är enkelt och består oftast av två axelremmar som går att spänna ihop på bröstet. Avbärarbälte för midjan finns i allmänhet inte. Regnskydd är oftast inbyggt och kan tas fram vid behov. Fästen utvändigt för mindre stativ finns ofta.

Typen är lämplig för kortare vandringar och utflykter det behovet av annan utrustning är litet.

Mindre kameraryggsäck från Bilora

Mindre kameraryggsäck, Bilora Multi Snap Pack 10

Större kameraryggsäck

Större kameraryggsäckar används ofta av naturfotografer, då dessa i allmänhet behöver gå en bit till sina fotoplatser eller gömslen. Innermåtten är generöst tilltagna och det finns plats för gott om utrustning, 2-3 kamerahus, 3-5 objektiv varav flera med lång brännvidd och stor diameter, 1-2 blixtar och gott om plats för andra småtillbehör. Exempel på ryggsäckar av typen är LowePro Nature Trekker AW II och Bilora All Season Adventure III. Den invändiga höjden gör att man kan ha motljusskydden monterade på teleoptik och i likhet med andra väskor och ryggsäckar finns det gott om flyttbara mellanväggar. Bärsystemet är klart mer avancerat än på mindre modeller, här finns rejäla axelremmar, möjlighet att knäppa ihop fram på bröstet och avbärarbälte för midjan är standard. Regnskydd är oftast inbyggt och rejäla utvändiga fästen för rejäla stativ finns.

I allmänhet ingår det eller finns som tillbehör en extra liten ryggsäck som man hänger fast på kameraryggsäcken. Denna kan då innehålla kläder eller fika som man vill ha med sig ut. Fika vill man oftast inte ha i kamerautrymmet för att undvika att kladd eller läckage förstör utrustningen och det är då praktiskt att ha det i en separat säck utanpå. På många modeller har även denna säck egna axelremmar och kan därför användas om man vill gå en kortare promenad från ett gömsle eller basläger.

Typen är lämplig för längre vandringar eller uppdrag där en stor mängd utrustning kan behövas.

 

Kameraryggsäck, Bilora All Season Adventure III

Packad kameraryggsäck, Bilora All Season Adventure III

Kameraryggsäck, Bilora All Season Adventure III

Bärystemet synligt på Bilora All Season Adventure III

Kameraryggsäck, Bilora All Season Adventure III

Kameraryggsäck, Bilora All Season Adventure III midjebälte, mm

Kata kameraryggsäck

Kameraryggsäck från Kata

 

Kameraryggsäck från Tamrac

 

Ryggsäck med stol

Ryggsäckar med inbyggd stol är vanliga inom jakt, fiske och friluftsliv. Det finns dock inte, så vitt vi vet, några kameraryggsäckar med inbyggd stol. Orsakerna kan vara att stolen kräver en ram som väger en del, och vikten är i allmänhet kritisk på en kameraryggsäck. Det finns dock utrymme för den uppfinningsrike fotografen som gärna sitter ner…

Stolryggsäck, vanlig vid jakt

Stolryggsäck, av typ som är vanligt vid jakt och fiske